Zadbaj o swoje zdrowie poprzez jedzenie surowego buraka

0
46
jedzenie surowego buraka

Burak – niepozorne, łatwe w uprawie, ogólnodostępne i niezwykle tanie warzywo. Rośnie w Polsce i jest niezwykle proste w hodowli. Wyróżnia się nie tylko pięknym, soczystym kolorem, ale przede wszystkim ogromną ilością witamin i składników mineralnych, które zawiera. Burak to istna bomba witaminowa. Najczęściej spożywamy go w postaci gotowanej (np. barszcz), zakwasu czy w wersji marynowanej jako dodatek do obiadu. Na szczęście coraz większą popularność zyskuje burak surowy, którego wartość odżywcza jest wprost nieoceniona.

Wartości odżywcze surowego buraka

Surowy burak zawiera bardzo dużą ilość witaminy C. Z tego powodu jest chętnie stosowany jako lek na infekcje czy przeziębienie. Okazuje się, że pod tym względem deklasuje znaną wszystkim cytrynę. Warto jednak spożywać buraka nie tylko podczas typowych objawów infekcji, ale również profilaktycznie, zwłaszcza w sezonie podwyższonego ryzyka przeziębień, tj. jesienią i wczesną wiosną.

Kolejny ważny składnik buraka to witamina B, która wpływa bardzo pozytywnie na układ krwiotwórczy. Mówiąc wprost burak odbudowuje krew. To dlatego tak chętnie sięgają po niego pacjenci oddziałów onkologicznych, którzy są w trakcie chemioterapii i potrzebują w bardzo szybkim czasie wzmocnić swój układ krwionośny i wrócić do pełni sił aby walczyć dalej z chorobą.

Buraki powinny być ważnym składnikiem diety przyszłych mam ze względu na zawartość kwasu foliowego. Warunkuje on właściwy rozwój płodu oraz eliminuje z krwi niepożądaną homocysteinę.
Jedzenie surowego buraka wspiera również kości, wzmacnia zęby, poprawia pamięć i obniża ciśnienie krwi. Z uwagi na zdolność obniżania poziomu cholesterolu jest często obecny w jadłospisie osób, które walczą ze zbędnymi kilogramami.

Niedawne badania pokazują ponadto, że burak spożywany przez kobiety w trakcie menopauzy pozwala dotlenić serce oraz złagodzić nieprzyjemne uderzenia gorąca czy nawracające migreny.

Burak w codziennej diecie

Sposobów na spożywania buraka jest wiele. Najzdrowszą opcją jest jedzenie buraka w postaci surowej, gdyż warzywo to poddane obróbce termicznej traci wiele swych cennych właściwości i składników odżywczych. Jeśli z jakiegoś powodu surowy burak nie jest naszym faworytem możemy przygotować go w innej postaci. Dietetycy zalecają jednak, aby zrezygnować z gotowania buraka. Zdecydowanie korzystniej będzie upiec go w piekarniku ze skórką. Wszystko po to, aby zminimalizować ryzyko utraty jego cennych właściwości.

Przepisy na surowego buraka

Przepisów na dania, gdzie główną rolę gra surowy burak jest wiele. Są to głównie surówki z dodatkiem innych warzyw czy owoców. Świetnie sprawdzi się pomarańcza lub jabłko jako dodatek do buraka. Doskonale podkreśli smak i doda nieco kwasowości. Z uwagi na to, że surowy burak jest twardy najlepszą opcją będzie starcie go na tarce o grubych oczkach. Buraki przyprawiamy najczęściej solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Burak sam w sobie ma słodkawy posmak, dlatego należy tak dobierać pozostałe składniki, aby tę słodkość przełamać.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here